Nema komentara

KAKO ISKORISTITI VIŠAK SLOBODNOG VREMENA DA BISMO NA ŠTO JEDNOSTAVNIJI NAČIN NEKRETNINU UČINILI POŽELJNIJOM

Photo by Mark Adriane

Budući  da smo trenutačno suočeni sa svojevrsnom izolacijom u svoja „4 zida“, idealno je vrijeme za razmisliti o tome na koji način možemo unaprijediti svoju nekretninu.

Složit ćete se, rijetko kada smo bili izloženi višetjednim, konstantnim boravljenjem u istom prostoru. Baš iz tog razloga dobar je prijedlog nametnuti višak slobodnog vremena iskoristiti na koristan način.

Svaka nekretnina ima svoje prednosti i nedostatke kojih bi vlasnici trebali biti svjestni kako bi prilikom pripreme nekretnine za prodaju mogli iskoristiti pozitivne i umanjiti negativne strane prostora. Nekada su za to potrebne veće investicije, ali najčešće je dovoljno samo dobro promisliti i manjim intervencijama popraviti dojam iz dobrog u odličan.

Sve navedene ideje odnose se na praktične savjete kako ovo preostalo vrijeme do normalizacije situacije iskoristiti za svojevrsni ”facelifting” nekretnine i na zadatke koje jednostavno možete učiniti sami, s manje ili više uloženih sredstava. Preporuka je da se fokusirate na popravke i zahvate koji su realni i koji su Vam u ovom trenutku prihvatljivi.

 

SOBOSLIKARSKI RADOVI

Koliko je prošlo vremena da ste imali soboslikarske radove? Jesu li oni opravdana investicija tijekom prodaje nekretnine? Najčešće jesu, međutim postoje okolnosti, najčešće kod nekretnina koje zahtjevaju kompletnu adaptaciju, kada predstavljaju nepotreban trošak.

Bojanje zidova često predstavlja najbolji zahvat za osvježavanje prostora. Poznato je da se čistim zidovima osim urednosti, najbolje postiže dojam prostranosti i prozračnosti i to posebice odabirom bijele boje zidova. Bijela boja u fokus stavlja prostor, a ne boju zidova.

Ukoliko pripremate nekretninu za prodaju naš savjet je izbjegavati jake i birati neutralne, što svjetlije boje. Zapamtite da uređujete stan kako bi se dopao što većem broju ljudi.

I manji soboslikarski radovi mogu doprinijeti urednosti i boljem dojmu prostora. Ne morate bojati cijeli stan, osvježite onu prostoriju ili zid kojima je to najpotrebnije. Dok ste u poslu, ne zaboravite popraviti nepravilnosti i različite mrlje na zidovima.

 

VANJSKA (DRVENA) STOLARIJA

Kupcima je važno da je vanjska stolarija održavana jer im to znatno umanjuje troškove u budućnosti. Možda niste u mogućnosti bojanja stolarije, ali možete ”poštelati” prozore i vrata da se lako zatvaraju i otvaraju i osposobiti rolete. S malim ulaganjem dobije se puno.

Potencijalni kupci često rade popise popravaka i zamjene stvari koje će biti potrebno izvršiti ukoliko se odluče na kupnju predmetne nekretnine. Isto onako kako vi imate neki financijski okvir o kojem ovisi cijena koju želite postići, tako i svaki kupac ima svoj: nemojte da sitnice koje možete sami jednostavno popraviti, ruše cijenu stana koju želite postići.

Sa stolarijom drugih materijala, kao što je PVC, važno je redovito je održavati pranjem.

 

 

 

 

BALKON-TERASA-LOGGIA

Photo by Unsplash

Obratite pozornost na kvadraturu vanjskog prostora, a zatim na kvadraturu koju stvarno možete koristiti. Nerijetko su prostori balkona (terasa, loggie) u funkciji spremišta. Pogledajte što je na njima višak i što se ne koristi (i neće se koristiti) i riješite se svih nepotrebnih stvari. Očistite fasadu od prašine i smoga koliko god možete.

Pogledajte u kakvom je stanju ograda balkona, mogu li se jednostavno sanirati hrđavi dijelovi, u kakvom su stanju fuge na keramičkim pločicama i može li ih se poboljšati. Provjerite radi li vam balkonska rasvjeta u stanu, zamijenite žarulje koje se pregorile. Operite keramičke pločice i ogradu. Ako napravite mjesta, posadite biljku.

 

KUPAONICA

Radovi u kupaonici su najčešće opsežni i zahtjevaju veća financijska sredstva. Najisplativiji su ukoliko radite kompletnu renovaciju stana ili pripremate nekretninu za najam.

U ovom trenutku ono što možete jednostavnije napraviti je da detaljno očistite kupaonicu, riješite se nepotrebnih stvari,  očistite pločice na zidovima i na podu, osvježite silikonske dijelove kade, tuša i umivaonika.

Ukoliko imate više vremena i energije možda se odlučite na soboslikarske radove, osvježavanje fuga na pločicama ili bojanje pločica specijanim bojama za tu namjenu (dobar trik za potpuni makeover kupaonice bez mijenjanja pločica). Ukoliko ste u mogućnosti, zamijenite dotrajale slavine.

 

 

KUHINJA

Kao i kod uređenja kupaonice i uređenje kuhinje može zahtijevati veća financijska sredstva, međutim, zadržimo se na onome što možemo odmah podoljšati bez velikih zahvata.

Razliku ćete postići soboslikarskim radovima, čišćenjem pločica i osvježavanjem fuga. Detaljno očistite kuhinjske elemenate i aparate. Kuhinja je jedna od prostorija koju je potrebno učinkovito održavati.

Sami napravite sitne popravke koji se odnose na poravnavanje kuhinje i vrata ormarića i zamjenu uništenih i dotrajalih ručica za otvaranje elemenata.

 

RASVJETA

Svjetlost svakom prostoru daje posebnu atmosferu i to ne može zamijeniti niti jedan dekorativan predmet! Loša rasvjeta, manjak svijetla, skriven izvor svjetlosti, mračni prostor, direktno utječu na ostavljanje prvog lošeg dojma.

Vodite računa o ispravnosti svih rasvjetnih tijela i postavite što više žarulja koje daju bijelo svijetlo jer takvo svjetlo pojačava dojam prostranosti. Svaka prostorija u stanu ima svoju namjenu pa prema njoj treba prilagoditi i rasvjetna tijela.

Želite rasvjetu koja će interijer učiniti prostranijim, čišćim i ugodnijm. Pomoću pravilnog rasporeda izvora svjetlosti mogu se pokazati sve prednosti i sakriti sve mane prostora.

Međutim ništa ne oplemenjuje prostor kao prirodna svjetlost pa osigurajte da je u stanu ona dostupna, popravite rolete, maknite teške zavjese, dajte prostoru da „diše“.

 

 

 

 

DVORIŠTE

Photo by Tim Mossholder

Ukoliko imate dvorište pokosite travu, uredite hortikulturu, poravnajte staze.

Popravite i obojite ogradu. Riješite se nepotrebnih stvari koje ne koristite, nerijetko dvorišta s vremenom postanu mjesto za skupljanje različitog otpada. Operite i osvježite vrtnu garnituru.

Mali broj nekretnina posjeduje vlastito dvorište, neka ono postane vaša glavna prednost!

 

SPREMIŠTE/ŠUPA/GARAŽA

Idealno je vrijeme za čišćenje i rješavanje otpada kojeg većina ima nagomilano u pomoćnim prostorijama! Ne zaboravite da najčešće sa stanom i njih prodajete, znači, neminovno je da ćete ih morati očistiti.

Reciklirajte, Zagreb je pun reciklažnih dvorišta koje cijelo vrijeme uredno rade.  O reciklažnim dvorištima detaljnije na: https://www.cistoca.hr/usluge/odvojeno-skupljanje-otpada/reciklazna-dvorista-1380/1380

 

 

 

POSPREMANJE STANA

Riješte se svih suvišnih stvari iz stana, možda imate mogućnost da zamijenite veliki namještaj s modernijim koji zauzima manje prostora. Operite prozore, zavjese i ulaštite pod.

Ukoliko nemate niti jednu mogućnost s popisa, POSPREMITE STAN I MAKNITE NEPOTREBNE STVARI, ne možete niti pretpostaviti koliko dobar dojam pospješuje prodaju!!!! Ovaj savjet je važan i za fotografiranje i za pokazivanje stana, neka Vam ne bude teško, prvi dojam je najvažniji.

 

 

 

Nadamo se da smo Vas potakli na razmišljanje o unapređenju Vaše nekretnine u ovim novim okolnostima. Okolnosti možda jesu nove ali potreba za prodajom i kupnjom nekretnine će uvijek biti prisutna. Usprkos neizvjesnosti koja nas sve čeka, tu smo da se prilagodimo i ostvarimo zajednički cilj koji je prodaja Vašeg stana.

 

Vaš Mediar nekretnine

 

Komentari (0)