Nema komentara

KAKO NEKRETNINU PRIPREMITI ZA FOTOGRAFIRANJE

Photo by Unsplash

Prije nego počnemo odgovarati na pitanje KAKO, možda ipak da najprije pokušamo odgovoriti na pitanje ZAŠTO to činimo.

Nekretnina se fotografira da bi se mogla oglasiti na što potpuniji i kvalitetniji način te kako bi postala dostupnija svima onima koji su u tom trenutku u potrazi za istom. Budući da se takvo oglašavanje uvijek radi s namjerom svojevrsne reklame, jasno je da nam je u interesu nekretninu predstaviti u najboljem izdanju, odnosno učiniti je što privlačnijom i poželjnijom.

Postoje neke osobitosti vezane uz prostore koji se fotografiraju pa tako nije isto snimati stambeni ili poslovni prostor jer je fokus zanimanja klijenata različit. Iako će funkcionalnost prostora u oba slučaja imati važnu ulogu, u slučaju poslovnog prostora više će se pozornosti posvetiti mogućnostima iskorištavanja prostora i smještaja radnih jedinica na što ekonomičniji način. Kod stambenih prostora željet ćemo uhvatiti neki pozitivan dojam kako bi zainteresirani poželjeli pogledati stan uživo. U psihologiji je čovjeka da prilikom pregledavanja potencijalnih nekretnina, (a ne smijemo zaboraviti da ih na tržištu u svakom trenutku ima tisuće), pokušava sebe vidjeti u prostoru. Naravno da je dobar raspored prostorija važan, no ono najbitnije je možete li sebe i svoj život vidjeti baš u tom prostoru. Na to može utjecati jako puno faktora.

Sada kada smo objasnili zašto, pozabavit ćemo se problematikom kako postojeću nekretninu učiniti privlačnom, postići pozitivan dojam i stvoriti taj osjećaj kojim ćemo i ostale za nju zainteresirati.

 

Photo by Dan Gold

Sviđanje je stvar subjektivnog doživljaja i previše je osobno, stoga nam je kod fotografiranja zadatak istaknuti sve pozitivne strane prostora na objektivan način.

Posao dobrog posrednika i agenta je da uz sve pozitivne strane realno prikaže i one druge. Ukoliko se nedostaci ne pokažu, ne znači da ne postoje. Vlasnici prilikom oglašavanja tako često izostave neke informacije koje bi mogle odbiti zainteresirane. No često se ispostavi da baš te stvari drugoj strani mogu biti od presudne važnosti. Razmislite, ako se Vaš stan nalazi na zadnjem katu bez lifta i to jasno ne navedete u oglasu, bit ćete suočeni s beskrajnim razgledavanjem stana bez uspjeha. Navodeći stvarno stanje od kojega u konačnici ionako ne možete pobjeći, Vaši zainteresirani biti će oni kojima ta činjenica neće biti ključna! U istu zamku možemo upasti ukoliko se fotografiranjem usredotočimo samo na određene pozitivne strane prostora i stan prezentiramo na nerealan način.

Vlasnicima koji prodaju nekretninu priprema za fotografiranje zna biti naporna i u startu ne vide čemu trošiti vrijeme i energiju na to pa, iako se za to odluče, nerijetko od pripreme i nekih naših preporuka ne bude puno.

Ne zaboravite da VI prodajete stan i želite postići što višu cijenu na tržištu. To bi trebao biti dovoljan razlog da se potrudite. Priprema stana za fotografiranje (te kasnije za pokazivanje), uz samu odluku o prodaji, biti će Vaš jedini zadatak, odradite ga kako treba!!!

PREPORUKE ZA PRIPREMU

Zlatno pravilo je pospremiti i očistiti cijeli prostor te ukloniti višak stvari. Poanta je u tome da nam što više olakšate fotografiranje kako bi u konačnici fotografije bile što bolje!

Photo by Yann Maignan

POSPREMANJE STVARI

Budući da nam je cilj prikazati prostor u stvarnoj kvadraturi, svaka stvar viška nam umanjuje tu mogućnost. Idealno bi bilo prostor snimiti potpuno prazan, ali kako to često nije moguće, važno je shvatiti zašto je potrebno detaljno pospremiti i maksimalno surađivati.
Većina ljudi u stanovima ima masivni namještaj i manjak prostora uvijek rezultira još većim zatrpavanjem i već ta činjenica, bez dodatnih stvari, dovoljna da se veličina prostora teško prezentira.

Pospremite osobne stvari i fotografije koje ne želite vidjeti na oglasu.

Maknite hrpe časopisa koje obično stoje na podu. Složite i poravnajte knjige na policama.

Pospremite odjeću koja visi u predsoblju ili je obješena na vratima.

Napravite krevete, poravnajte prekrivače na sjedećim garniturama i trosjedima.

Zatvorite sve ormare.

Pospremite balkon i ostavu, uklonite višak stvari.

U kuhinji maknite svo posuđe s pulta, odložite oprano suđe u ormariće. Uklonite većinu stvari s radnih ploha i s blagovaonskog stola.

Pospremite kupaonicu koja često zna biti zatrpana. Uklonite prljavo rublje, pospremite higijenske i kozmetičke preparate. Obavezno poklopite dasku na toaletu (zar nije najlogičnije da to Vi učinite s obzirom da se ipak radi o Vašem toaletu;)

Maksimalno podignite rolete, pomaknite zavjese, pustite da u prostor uđe što više svjetla. Ukoliko je vani mrak, upalite svu rasvjetu.

Znam, ponekad će se dogoditi da Vam se ove preporuke učine kao nemoguća misija. Ali ako se organizirate ništa ne predstavlja problem. Nije se jednom dogodilo da se višak stvari prilikom fotografiranja prenosio iz jedne sobe u drugu. Važno je da shvatite važnost toga, a mi smo tu da pomognemo, dapače!

ČIŠĆENJE

Nakon pospremanja, detaljno očistite stan. Smisao čišćenja u ovom slučaju je osvježavanja prostora. Operite stolariju, prozore, ulaštite podove, operite ili promijenite zavjese, tepihe, navlake na krevetima.

Detaljno očistite kupaonicu i kuhinju.

Nakon što ste sve pospremili, očistili i namjestili, evo još par trikova kako nekretninu učiniti privlačnijom: na vidljivo mjesto postavite vazu s cvijećem, na balkonu uredite kutak za sjedenje, trosjed i krevete upotpunite ukrasnim jastucima.

Sjetite se televizijskih emisija o uređenju interijera i kako se s malo truda može napraviti velika razlika.

 

Photo by Annie Spratt

Svi ovi savjeti u budućem razdoblju mogu se pokazati jako korisnim i Vašoj nekretnine dati dodanu vrijednost. Tržište nekretnina suočeno je s velikim izazovom s obzirom na problematiku razgledavanja nekretnina za koji je potreban bliski kontakt i prodavatelja i potencijalnih kupaca. Mjere socijalnog distanciranja biti će na snazi do daljnjeg i očuvanje zdravlja svih sudionika u prometu nekretnina biti će od primarne važnosti, stoga će prezentacija i oglašavanje nekretnine biti presudno.

 

Vaš Mediar nekretnine

Komentari (0)