Nema komentara

KARAKTERISTIKE NIŽIH ODNOSNO VIŠIH KATOVA

 

Jedno od pitanja kod kupnje stana zasigurno je i na kojem katu je stan smješten. Pozicija stana u zgradi možda i neće biti presudan faktor ali o njemu svakako treba voditi računa. Viši ili niži kat bit će pitanje osobnih preferencija, navika i općenito karakteristika koje se vežu za niže odnosno više stanove.

Prvi i zadnji katovi su specifični i ne odgovaraju svakome. S druge strane, oni koji ih biraju svjesni su svih prednosti svog odabira i skloni su uvijek odabrati isti kat.

Photo by Edwin Chen

NIŽI KATOVI

Svaki kat ima svoje prednosti i nedostatke. S gledišta sigurnosti, niži katovi (prizemlje, 1. kat) su najsigurniji. Lakša je evakuacija: u slučaju požara ili potresa stanari su u mogućnosti brzo napustiti stan i izići van. U slučaju poplave, ako ste u prizemlju, nema straha od otjecanja vode ispod vas.

Isto tako, niži katovi su praktičniji za unošenje i iznošenje stvari kod selidbe i za različite dostave. Stanovi u prizemlju nerijetko imaju direktan pristup dvorištu pa je lako moguće stvoriti privatnu oazu koja više podsjeća na život u kući.

Što se tiče nedostataka, budući da su lakše dostupni stanovi u prizemlju veća su meta provala pa se često osiguravaju rešetkama na prozorima i opremaju protuprovalnim vratima i alarmom. Također, niži stanovi su hladniji, tamniji i pogled iz njih je ograničen na izgradnju iz neposrednog okruženja. Buka iz okoline često je puno glasnija nego što je to slučaj sa stanovima na višim katovima. Kroz prozore ulaze mirisi, prašina, različiti kukci. Stanovi u prizemlju u pravilu su jeftiniji su od onih na višim katovima.

 

Photo by Michael Jasmund

Uglavnom ih biraju osobe koje imaju problema s kretanjem, kao što su starije osobe i invalidi te osobe s malom djecom i kućnim ljubimcima,  pogotovo ako zgrada nema lift. Uvijek kada imate potrebu za češćim izlaženjem iz stana praktičnije je živjeti bliže izlazu.

 

Photo by Daniel Harmatiy

SREDINA ZGRADE

Katovi u sredini zgrade smatraju se zlatnom sredinom. Sve je optimalno i svi nedostaci nižih i viših katova se ovdje niveliraju.

Nije previsoko, nije prenisko. Lagano su dostupni i pješice. Stanovi u sredini, omeđeni su drugim stanovima te imaju bolju izolaciju što rezultira nižim režijskim troškovima.

Mnogo je tiše i mirnije nego što je na nižim katovima. Nema mirisa ispušnih plinova iz prometa ni prašine koja ulazi kroz prozore.

 

Photo by Max Bohme

VIŠI KATOVI

Osiguravaju puno više privatnosti, nema zvukova iz vana i drugih utjecaja. Otvara se panoramski pogled i ima puno više svjetlosti.

S druge strane, viši katovi nose opasnost lošije izolacije i nedostataka krova. Kod zadnjeg kata uvijek je dobro imati informacije o krovu, kakvo je njegovo stanje, vrsta, nagib, kada je zadnji put mijenjan. Često su stanovi ispod ravnog krova zimi prehladni, a ljeti prevrući. Javlja se problem vlage i curenja vode tijekom padanja kiše. Tavanski prostor iznad zadnjeg kata osigurava dodatnu toplinsku izolaciju.

Na višim katovima ovisni ste o dizalu, teža je evakuacija i komplicirana je selidba.

 

Photo by Frane Medić

Comments (0)