Nema komentara

NA ŠTO OBRATITI POZORNOST KOD POKAZIVANJA NEKRETNINE

Photo by Christopher Gower

Odlučili ste se na prodaju ili najam nekretnine i ona je oglašena na specijaliziranim portalima i oglasnicima, ono što Vas sada čeka su pozivi zainteresiranih za razgledavanje.

Već ste prošli fazu pospremanja i uređenja prostora kod fotografiranja stana za oglašavanje i sada bi to u nekom ležernijem obliku trebalo ponavljati prilikom posjeta potencijalnih kupaca. Naravno da se ne očekuje da prostor svaki puta bude besprijekoran, ali potrudite se koliko god Vam to okolnosti dopuštaju, jer nikada ne znate kada će stan pogledati budući kupac nekretnine.


Photo by Roman Kraft

U našem poslu posrednika, uvijek naglašavamo prednost čiste i uređene nekretnine: ona je neusporedivo poželjnija i budući kupci na nju bez iznimke pozitivno reagiraju.

Prilikom prodaje nekretnine ima mnogo faktora koji potencijalnog kupca mogu odvratiti od kupnje, zato nemojte dopustiti da loš dojam zbog neurednog stana bude dodatni minus. Veliki broj kupoprodaja brzo se realizira upravo zahvaljujući činjenici da su nekretnine bile prezentirane na najbolji način, neovisno radilo se o starogradnji ili novogradnji.

Ukoliko prodajete nekretninu kojoj je potrebna kompletna adaptacija, naš savjet je uvijek da stan potpuno ispraznite i da ga takvog prodajete. Što je stan u lošijem stanju, to je ovo bolji savjet jer ćete na taj način puno lakše privući potencijalne kupce. Jako je teško postići pozitivan dojam sa zapuštenom nekretninom punom neupotrebljivog namještaja.

Ukoliko imate posrednika, najbolje je njemu prepustiti prezentaciju. Dobar agent već je prilikom fotografiranja i razgovora s Vama prikupio sve potrebne informacije o nekretnini i okruženju te je on obučen da na najobjektivniji način i u Vašem najboljem interesu vodi daljnji razgovor. Na kraju krajeva, agenta ste u tu svrhu i angažirali, s povjerenjem ga pustite da radi svoj posao!

Često se dogodi da prodavatelji u velikoj želji da dođe do dogovora, budu nepromišljeni i na licu mjesta promjene oglašenu cijenu nekretnine na svoju štetu, nemojte da Vam se to dogodi. Suzdržite se razgovora o cijeni već prilikom prvog susreta s potencijalnim klijentom. Pregovori se vode hladne glave i sljedeća su faza procesa.

Photo by David Hellmann

Brigu oko pokazivanja i prezentacije nekretnine u kojima se ne stanuje prepustite agenciji i agentu koje ste s povjerenjem angažirali. Ukoliko ste kao prodavatelj prisutni prilikom razgledavanja, pokušajte da u stanu bude što manje ukućana, prvenstveno radi zaštite zdravlja članova svoje obitelji u ovim okolnostima, a potom i da bi potencijalnim kupcima omogućili razgledavanje u što optimalnijim uvjetima.

Previše prisutnih rezultira gužvom i klijentima se tada teško koncentrirati na ono zašto su došli, a to je da pogledaju i ocijene nekretninu na što kvalitetniji način. Isto tako, ukoliko imate kućnog ljubimca, zamolite nekoga da s njim prošeta u vrijeme razgledavanja ili ga držite po strani.

Ako u nekretnini boravi podstanar i njega detaljno uputite u situaciju te ga upoznajte s mjerama koje želite da se poštuju tijekom ovog razdoblja.

Photo by Kelly Sikkema

Što se tiče još nekih korisnik savjeta koje bi bilo dobro primijeniti, najbolje je da pokušajte stvoriti dobru atmosferu: prozračite stan prije razgledavanja, omogućite što više prirodnog svjetla ili upalite svu rasvjetu, ugasite TV, suptilno pustite muziku.

Kod razgovora s potencijalnim kupcima vodite brigu da budete konstruktivni, jasni i sažeti. Nema potrebe ulaziti u detalje i preopširne razgovore. Pogotovo kod prvog posjeta nekretnini, važan je taj prvi dojam koji će na kupca ostaviti prostor: u prvom planu treba biti nekretnina, a ne Vi.

Prilikom obilaska stana, kupce bi trebalo provesti kroz sve prostorije i zatim se zaustaviti u onoj najreprezentativnijoj, najčešće najprostranijoj, gdje će se voditi razgovor. Izbjegavajte zadržavanje u skučenoj prostoriji (mračan hodnik, najmanja soba i sl.).

Ukoliko se sa stanom prodaje garaža i/ili ostava, budite spremni pokazati i te prostorije. Agent će imati pripreman vlasnički list. Dobro je raspolagati informacijama o visini pričuve i režija. Ukoliko imate tlocrt, pripremite i njega.

Photo by Markus Winkler

S obzirom na mjere socijalnog distanciranja i činjenice da se razgledavanje nekretnine odnosi na Vaš dom, razmislite kakva ćete pravila postaviti prilikom samog dogovora o dolasku: Vaš dom, Vaša pravila! Hoćete li se razgledavanje stana organizirati u određeno doba dana ili određeni dan (kada Vam je ujedno najlakše organizirati i ostale ukućane da ne budu prisutni), na koji broj osoba ćete ograničiti posjetu, hoćete li inzistirati na nošenju zaštitne maske, rukavica, dezinficiranje ruku i obuće prilikom ulaska (što je i preporuka struke).

Osigurajte jednokratne navlake za obuću i rukavice. Budite spremni na nove uvjete koji se trebaju poštovati za sigurnost zdravlja svih sudionika, a ponajviše onih koji ondje stanuju.

Vaš Mediar nekretnine

Komentari (0)