Nema komentara

NEKRETNINA BAŠ ZA MENE

Photo by Edu Lauton

Što je bitno kada biramo nekretninu po mjeri: prema svojim potrebama, željama, htjenjima? Želimo li svi isto, vodimo li se više objektivnim ili subjektivnim doživljajem?

Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. Svaki čovjek je jedinstven u svojim pogledima na svijet pa tako i u očekivanjima od nekog prostora. Ono što je nekome od presudne važnosti, drugi neće niti zamijetiti. Koje su to prednosti i nedostaci nekog prostora? Na što univerzalno valja obratiti pozornost kada ste u potrazi za svojim budućim domom?

Potraga za novim prostorom koji će nam služiti za stanovanje ne događa se često, katkada čovjek ima (ne)sreću da mu se to dogodi nekoliko puta za života, dok drugi stambeno pitanje rješavaju samo jednom. Neovisno o financijskim prilikama, nekima je kupnja nekretnine najuzbudljiviji projekt kojim se posvećuju u potpunosti, dok je za druge gnjavaža i izuzetno stresno iskustvo s kojim žele što prije završiti. Također, različito smo zahtjevni, netko ima visoka očekivanja, dok drugi tek želi osigurati osnovne potrebe.

Photo by Felipe Furtado

U objektivne razloge spadaju praktična pitanja poput rasporeda prostorija, dostupnost parkirnog mjesta ili spremišta i ona mogu biti od presudne važnosti pri odabiru. U startu biste trebali znati koje su to značajke koje nekretnina mora imati da Vam uđe u razmatranje. Ukoliko Vam stan na 4. katu bez lifta ne odgovara, njegovo razgledavanje je za sve sudionike gubitak vremena: ukoliko tražite stan u prizemlju jer imate starog psa, onda Vam se ovaj neće naći u užem izboru ni da ima najbolji pogled koji ste ikada vidjeli.

Potražnja za nekretninom trebala bi biti smislena, s konkretnim, unaprijed smišljenim značajkama koje mora posjedovati. Inače se potraga za stanom može svesti na razgledavanje svih stanova u oglasniku redom.

VRSTA NEKRETNINE

Tražite li kuću, stan u stambenoj zgradi ili stan u kući? Velike su razlike između stanovanju u stanu ili kući. Kuća pruža veće mogućnosti, veći prostor, komoditet i privatnost te često podrazumijeva dvorišni prostor i mjesto za parkiranje. Život u stanu, s druge strane, olakšava i umanjuje obaveze, troškovi su znatno manji, kao i briga koju je potrebno ulagati. Svaka vrsta nekretnine ima svoje prednosti i mane: nisu svi za stanovanje u kući i obrnuto. Često je to uvjetovano dosadašnjim navikama, a može ali i ne mora biti uvjetovano financijskim prilikama.

Photo by Erol Ahmed

ODABIR NASELJA

Suzite potragu na određeni dio grada ili određene kvartove. Za njih će Vas vezati blizina posla, centra grada, roditelja, odgovarajuće škole ili vrtića ili već određene značajke naselja koje vidite kao prednost u Vašem budućem životu (prometna povezanost, blizina gradskog prijevoza, trgovačkih centara, sportski sadržaji, priroda…)

Photo by Hans M.

STAMBENE ZGRADE I STANOVI

U gradu se najveći broj kupoprodaja odnosi na stanove u zgradama. Otvara se više pitanja o kojima morate razmisliti. Tip nekretnine, izvođač radova, okoliš ispred zgrade, dostupnost skladišnog prostora, parkirna/garažna mjesta, posjedovanje uporabne dozvole i energetskog certifikata.

Zanima li Vas stan u novogradnji ili starogradnja? Novogradnja je potencijalno skuplja, međutim prvi ste vlasnik i ulazite u potpuno novi prostor (katkada ste u mogućnosti odlučivati o završnim radovima). Na kupnju nekretnine u novogradnji, plaća se PDV koji je uračunat u ukupnu cijenu koju plaćate. Starogradnja omogućuje veći izbor (novogradnja je uvjetovana prostorom gdje je izgrađena), često je kvalitetne gradnje i adaptacijom prostor možete prilagoditi svojim potrebama i preferencijama. Novogradnja se veže uz novije izgrađene dijelove grada gdje još postoji mogućnost izgradnje, dok je u užem centru rijetkost. Na kupnju stanogradnje plaća se porez na promet nekretnina u visini 3% ukupne kupoprodajne cijene nekretnine.

Photo by Julian Hochgesang

Koje su to karakteristike koje prostor treba imati kako bi Vas zadovoljio? Postavite si pitanja vezana za kvadraturu stana, sobnost, položaj u zgradi, stanje nekretnine, opremljenost, mogućnosti zahvata prilikom adaptacije, razmjere i cijene adaptacije, konačne cijene nekretnine, provjerite vlasnički list…

Ovisno o svojim potrebama i mogućnostima birate kvadraturu i sobnost nekretnine. Pogledajte postojeći tlocrt stana iz kojega je vidljivo pruža li Vam taj prostor i njegov raspored ono što tražite ili možete li potrebno postići rekonstrukcijom prostora.

Razmislite o željenoj orijentaciji i katu. Jedni preferiraju prizemlje zbog mogućnosti korištenja dvorišta (niži katovi odabir su i starije populacije), dok drugi traže stan na višim katovima, zbog dobrog pogleda, veće količine svjetlosti ili takve navike (posebice zadnji katovi u zgradi garantiraju mir, a često imaju i pristup terasi). Važna informacija je i ima li stambena zgrada ugrađen lift i ako nema, pričinja li Vam to preveliki nedostatak.

Stanje nekretnine i opremljenost isto mogu imati veliku ulogu prilikom odabira: ukoliko se stan prodaje kompletno namješten i baš takav Vam odgovara, jednim udarcem riješili biste sve probleme. S druge strane, ukoliko kupujete stan koji planirate kompletno renovirati, u svrhu smanjenja troškova, odgovarat će Vam da stan bude prazan.

Ukoliko razmišljate o kupnji stana za adaptaciju, postavite si pitanje što točno želite postići i koje radove treba izvesti. Pitanje troškova adaptacije je izuzetno važno jer morate voditi računa o svojoj financijskoj konstrukciji: koliko novaca imate na raspolaganju za kupnju stana i koliko za planiranu adaptaciju.

Sve navedeno odnosi se na neke objektivne stvari o kojima valja razmisliti prilikom traženja nekretnine. Što se tiče subjektivnih razloga, o njima je uvijek nezahvalno govoriti. Katkada stan posjeduje „vibru“ koja Vam odgovara, ili naprosto ostavlja odličan dojam radi urednosti, dobrog stanja ili specifičnog uređenja. I tada se odlučujete napraviti neke kompromise nauštrb objektivnih potreba. Sve je to ljudski i očekivano. Na koncu, zašto prekrasna terasa ili balkon s pogledom na zelenilo ne bi bili vredniji od spremišnog prostora?

Budite kreativni i pokušajte zadovoljiti neke glavne kriterije koje ste postavili. Najčešće nećete naći idealan prostor niti ga trebate tražiti. Idealan prostor ćete tek napraviti kada od kupljene nekretnine učinite svoj dom.

Photo by Ty Williams

Comments (0)