Nema komentara

NEKRETNINE U DOBA KORONE

Photo by Markus Winkler

PREGLED STANJA

Pandemija korona virusa uzrokovala je zaustavljenje svih aktivnosti na tržištu nekretnina. Gospodarska aktivnost svedena je na 30% svojih kapaciteta (informacije objavljene iz Ministarstva financija pokazuju da je u prvoj polovini travnja državni proračun dosegao tek trećinu prihoda iz istog razdoblja lani, dakle govorimo o padu prihoda državnog proračuna za gotovo 70 %).

Veliki broj radnika (posebno onih zaposlenih na određeno vrijeme) izgubilo je svoja radna mjesta. Poslovni subjekti kojima je zabranjen rad crpe svoje zalihe likvidnosti, a oni kojima nije zabranjen rad rade na minimalnim kapacitetima. Kako bi se pokrenula gospodarska aktivnost, svi čekaju popuštanje restriktivnih mjera donešenih u ožujku ove godine.

Na temelju preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite o održavanju socijalne distance, onemogućeno je razgledavanje nekretnina, a potražnja za nekretninama je u potpunosti nestala. Sukladno sa situacijom opće neizvijesnosti, banke su postrožile uvjete stambenog kreditiranja.

Na zagrebačkom području veliki je broj nekretnina koja su oštećena tijekom potresa. Prema podacima Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba oštećeno je više od 26.000 građevina, od kojih je 1900 neuporabljivo.

Mjere socijalnog distanciranja na snazi su do daljnjeg.

 

ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI

Tržište nekretnina u potpunosti je zastalo, jedine aktivnosti vezane su za APN subvencionirano kreditiranje koje je u tijeku (prijave do kraja travnja) i ide prema planu.

U narednom periodu za očekivati je da će doći do potražnje za stanovima onih koji su u periodu prije pada svih aktivnosti na tržištu nekretnina bili u potrazi za stanom, kojega iz poznatih razloga  u tom periodu nisu mogli naći, kao i onih koji su zbog potresa i oštećenja nekretnine u potrazi za novom nekretninom. Isto tako, na porast potražnje utjecat će i novi krug APN kreditiranja u rujnu ove godine jer su za tu namjenu osigurana sredstva nevezana za državni proračun. Stambeno kreditiranje će se nastaviti i prema najavama i trenutno dostupnim analizama banaka, kamatne stope na stambene kredite ne bi trebale rasti.

Photo by Markus Spiske

Istovremeno valja računati da će se na tržištu gomilati i ponuda nekretnina; prvo, zbog rupe na tržištu od nekoliko mjeseci u kojoj se nije trgovalo nekretninama; drugo, zbog povećane ponude stanova koji su bili korišteni kao apartmani za dnevni najam. Uslijed neminovnog pada turističke potražnje veliki broj vlasnika takvih nekretnina mogao bi se odlučiti između dvije opcije: prodaja ili dugoročni najam; treće, zbog nemogućnosti otplate kredita i prodaje stanova kod osoba koje rade u djelatnostima koje su najviše pogođene trenutnom krizom (turizam, ugostiteljstvo); četvrto, zbog stavljanja na tržište onih nekretnina koje su kupljene u nekom ranijem periodu kao investicija (nekretnina koja vlasniku ne služi za stanovanje) i čiji će se vlasnici odlučiti za što skoriju prodaju u strahu od velikog pada cijena u narednom periodu.

Photo by Rohan Reddy

Što se tiče cijena, one će se sigurno kraći period zadržati na postojećoj razini, jer tržišne aktivnosti trenutno nema. Međutim, neminovno je da će doći do korekcija cijena i to posebno u centru grada, iz svih gore navedenih razloga. Očito je da nas čeka prelazak iz dominacije ”tržišta potražnje” na dominaciju ”tržišta ponude”, što će bez sumnje rezultirati padom cijena nekretnina.

Posebni problem u narednom periodu predstavljat će daljnja obveza i potreba socijalnog distanciranja te svjesna ali i podsvjesna želja ljudi da što manje dolaze u česti kontakt s drugim ljudima. Repovi pandemije će se sigurno osjetiti dulje vrijeme, ali moramo ostati pozitivni. Dobre naznake i ono što ulijeva nadu su pozitivni trendovi: u Hrvatskoj je epidemija pod kontrolom i vidno se smanjuje. Nadamo se da bi se sredinom svibnja mogle vidjeti naznake oporavka tržišta.

Sigurno je da će se poslovanje nekretninama u budućem razdoblju odvijati po posebnim uvjetima i na to svi sudionici na tržištu nekretnina moraju biti spremni.

Analitičari se slažu da su hrvatsko gospodarstvo i državni proračun puno snažniji i stabilniji nego 2008. godine, a tu su i raspoloživa sredstva iz EU. Predviđa se da će nadolazeća kriza biti snažna, ali i kratkotrajna.

Komentari (0)