Nema komentara

TERASA KAO HIGHLIGHT NEKRETNINE

Photo by Nidia Dias

U gradskim središtima terase i balkoni predstavljaju rijetke privatne prostore na otvorenom u kojima možemo uživati u svježem zraku i to pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada najviše vremena boravimo vani. Život u kući pretpostavlja balkon, terasu ili barem mali vrt, međutim što kada stanujemo u stambenoj zgradi?

Tamo svaki kvadrat vanjskog prostora podiže vrijednost nekretnine, u što smo se posebice uvjerili za vrijeme izolacije i korona krize kada je, više nego ikada, došla do izražaja važnost svakog kvadrata terase ili balkona.

Tijekom toplih mjeseci većini vlasnika stanova s terasom ona zamjenjuje ili postaje produžetak dnevnog boravka i postaje najkorišteniji dio stana. Iz tog razloga vanjski prostori trebali bi biti funkcionalni i udobni kako bi svojim korisnicima pružali maksimum. Bilo da se radi o terasi, balkonu ili lođi, na osobnost i dojam svakog stana utječe njegov odnos s otvorenim prostorom.

Photo by Vidar Nordli

Otvoreni prostor koji će najvećim dijelom služiti za odmor trebao bi se logično vezati za ostatak stana, te bi njegovo uređenje trebalo pratiti glavnu ideju uređenja interijera. Planiranje izgleda vanjske terase ili balkona ne bi smio biti kompliciran i težak posao, već kreativan i zabavan. Njegovo uređenje zavisi o veličini, preferencijama i potrebama vlasnika i može zadovoljiti više namjena. Ovisno u veličini, terasa se može organizirati na različite načine: uz nezaobilazan kutak za odmor i prostor za blagovanje, lako je načiniti radni kutak, prostor za ležanje ili ako prostor dopušta, ugraditi kamin, roštilj ili ljetnu kuhinju. Određivanje svrhe terase važno je kako bi ga namjenski namjestili i opremili. Ukoliko se odlučite za kombinaciju više različitih cjelina, važno je da one zajednički funkcioniraju i da prostor nije zagušen; potrebno je voditi računa da ostane dovoljno mjesta za nesmetano kretanje. Budući da većina stanova posjeduje spremište, otvorene prostore ne bi trebalo pretvarati u skladište, a ukoliko je to ipak neizbježno, skladišni prostor trebalo bi što nezamjetnije uklopiti u postojeći prostor.

Materijali koji su se koristili u gradnji, odabir podne obloge kao i mogućnost natkrivanja (nenatkrivena ili natkrivena terasa, pergola, sjenica, tenda…) velikim dijelom će diktirati cjelokupni stil i dojam terase. Sljedeći korak je uređenje. Namještaj treba odabrati u skladu s ostatkom stana ili glavnom idejom te mora biti primjeren veličini prostora. Obratite pozornost na materijal od kojeg je izrađen (radi li se o drvenom, plastičnom, pletenom, od sintetičkih materijala, metalnom…) jer će o tome ovisiti dizajn, cijena ali i način njegova održavanja.

Photo by Roberto Nickson

Pravilno osvjetljenje terase posebice je važno kako biste na njoj mogli neometano uživati dugo u noć. Kvalitetnim odabirom rasvjetnih tijela postignut ćete željenu atmosferu i pomoću nje stvoriti idealno okruženje. Osim glavnog izvora svjetlosti, vanjski prostor omogućava da se poigrate s raznolikom vanjskom rasvjetom, girlandama, solarnom rasvjetom, različitim svijećama, lampionima, vanjskim bakljama… Vodite brigu da su rasvjetna tijela namijenjena vanjskom prostoru.

Nemojte zaboraviti na zelenilo. Izaberite one biljke koje će se najbolje uklopiti u dizajn i pazite da se radi o biljkama pogodnim za podneblje u kojem se sade. Biljke su često najdekorativniji elementi terase, bilo da se radi o manjim ili velikim, da su postavljene na podu, obješene na ogradu, na zidu; važno je samo da su u skladu s prostorom i da svojom veličinom ne narušavaju ravnotežu.

Fotografije iz nastavka teksta pripadaju prekrasnom 4-sobnom penthouseu iz naše ponude koji se nalazi na Kajzerici i s kojega se pruža nenadmašan pogled na Savu i Hendrixov most.

Dodanu vrijednost ovom stanu svakako daje prostrana, potpuno opremljena, moderna terasa s koje je užitak promatrati zalazak sunca (orijentacija sjever-zapad). Radi se o elegantnom, minimalistički uređenom stanu odličnog rasporeda, koji se proteže preko cijele etaže s ukupnom tlocrtnom površinom od 187,47m2 (prema koef. 121,39m2). Osim već spomenute terase veličine 37m2, stanu osim stambenog prostora pripada još jedna manja terasa, spremište, te tri vanjska parkirna mjesta ograđena rampom.

Velika terasa važan je dio stambenog prostora jer se izgledom i uređenjem logično nastavlja na prostor dnevnog boravka te velikim staklenim stijenama zapravo proširuje na otvoreni vanjski dio. Terasa je moderno namještena, osvjetljena, s prostorom za blagovanje, opremljena jacuzzi kadom, roštiljem i cijelom površinom natkrivena velikom pokretnom tendom. Odlična lokacija zgrade kao i trostrana orijentacija pružaju izuzetan pogled, a velika kvadratura otvara različite mogućnosti iskorištavanja prostora baš po vašem ukusu!

Ostale informacije o stanu potražite u našoj ponudi!

 

Komentari (0)