Nema komentara

U POTRAZI ZA NEKRETNINOM

Photo by Markus Winkler

Znate što tražite, odabrali ste naselje, razmislili o odgovarajućoj kvadraturi, sobnosti, katu i sl. Osvijestili ste svoje prioritete, ali isto tako znate da ćete najvjerojatnije morati pristati na određene kompromise. Odlično, već se poprilično suzili izbor! Najvjerojatnije nemate sve vrijeme ovoga svijeta kako bi pregledali ukupno dostupne nekretnine na tržištu tako da je logično postaviti kriterije i ograničiti se za ono što Vam je doista potrebno.

Vrijeme je da krenete u potragu za željenom nekretninom!

Photo by Unsplash

U Republici Hrvatskoj potraga za nekretninama u najvećem broju slučajeva započinje na zato specijaliziranim portalima kao što su Njuškalo, Index oglasi, Oglasnik, Crozilla, Indomio… i web stranicama agencija za posredovanje u prometu nekretnina. Isto tako, do ponude nekretnina može se doći preko različitih facebook stranica i drugih društvenih mreža te putem tražilica poput GoHome koja istovremeno, prema zadanim parametrima, pretražuju sve portale za nekretnine.

Oglase koje ćete pregledavati najčešće su postavile agencije za posredovanje u prometu nekretnina te ćete s njima ostvariti prvi kontakt. One su specijalizirane za svoj posao i rad im je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ovlaštene agencije nalaze se u javno dostupnom Registru posrednika koji vodi Hrvatska gospodarska komora, dakle, interesirajte se s kim radite. Nije Vam svejedno kod kojeg liječnika idete na pregled, isto tako trebali biste se upoznati s načinom rada posrednika. Prelistajte Zakon o posredovanju u prometu nekretnina i pročitajte Uvjete poslovanja predmetne agencije, kako bi se upoznali sa svojim pravima i možebitnim obvezama.

Photo by Tierra Mallorca

Pregledavanje web stranice neke agencije dat će Vam neke informacije o tome na koji način ona posluje i razmišlja te odgovara li Vam to. Bilo da imate ranija pozitivna iskustva, dobili ste preporuku ili Vam se jednostavno čini da je neka agencija baš ono što Vam treba, obratite joj se i raspitajte se što ima u ponudi, a da bi Vam odgovaralo.

Traženje i kupnja stana preko agencije trebala bi Vam pružiti sigurnost i efikasnost. Agencije poznaju tržište nekretnina i mogu biti od presudne važnosti prilikom pregovora. Isto tako, najčešće odrađuju cijelu papirologiju prilikom kupoprodaje.

 

Photo by Unsplash

Nakon kontakta s agentom koji je također upisan u javni registar, odnosno Imenik agenata, koji vodi Hrvatska gospodarska komora, spremni ste na daljnji korak, a to je razgledavanje stana koji ste pronašli i koji zadovoljava Vaše zahtjeve.

Zapamtite da su agenti tu da Vam olakšaju cijeli posao, brinu o vašim interesima i na kraju Vas vode kroz cijeli kupoprodajni proces. Sasvim je izgledno da ćete se u svojoj potrazi za odgovarajućom nekretninom susresti s agentima iz različitih agencija, međutim nećete sa svima biti u poslovnom odnosu, prema tome poštujte njihovo vrijeme i angažman kao što poštujete vlastiti.

 

Sretno!!!

Komentari (0)